top of page

Biografi

RodePlass.jpeg

Øystein Bogen er født 1969 i Levanger og vokste opp i Orkdal, Trøndelag.

Allerede fra han var 15 begynte han å interessere seg for journalistikk, først på hobbybasis i Radio Orkdal, senere som frilanser for Avisa Sør-Trøndelag og Radio 1 Trondheim.

 

Etter avsluttende eksamener ved Orkdal vidaregåande skole i 1988, ble han tatt opp på Forsvarets russiskkurs, FSES, i Oslo. Den svært komprimerte og omfattende språkutdannelsen kvalifiserte ham til å jobbe som tolk i en rekke offisielle sammenhenger – blant annet for Politiet i Øst-Finnmark, senere for Forsvaret i forbindelse med de mange nedrustningsavtalene som ble inngått mellom Russland og Vesten etter den kalde krigen.

 

Bogen gjennomførte fra 1990 til 1991 et utvekslingsår ved The University of Georgia, USA, der han studerte journalistikk. Fra 1991 til 1995 studerte han russisk, medievitenskap og TV-produksjon ved Universitetet i Bergen, samtidig som han arbeidet som journalist i avisen Gula Tidend.

I 1995 ble Bogen ansatt som journalist i TV 2. Der har han jobbet siden, blant annet som vaktsjef, programleder og reisende utenriksjournalist. De siste årene har Bogen dekket storpolitikk, krig og konflikt over hele verden, først og fremst i Russland og de andre landene i det tidligere Sovjetunionen. 

Han har samtidig regissert 18 dokumentarfilmer som er blitt vist i flere land, blant dem de prisvinnende «En bønn for Beslan»; «Kursk – tragedien i Barentshavet»; «Brevet fra dypet» og «Slaget om Atticaplassen».

 

I 2014 vendte Bogen tilbake til sitt alma mater og tok en mastergrad ved Institutt for sammenliknende politikk og i 2018 fullførte han det tre måneder lange sikkerhetspolitiske Sjefskurset ved Forsvarets høgskole.

Ukraina.jpg
Fly.jpeg

I 2016 debuterte Bogen som forfatter på Kagge forlag med boka «Putin og jeg – Russlands vei fra håp til håpløshet». Han har senere gitt ut sakprosabøkene «Russlands hemmelige krig mot Vesten» (2018) og «En uvanlig spion - Frode Berg, norsk etterretning og spøkelsene fra den kalde krigen» (2019).

 

Forfatteren er i dag bosatt i Bergen. Han er gift og har tre voksne barn. Når han ikke skriver bøker eller dekker verdenshendelser som journalist, er hans store lidenskap å utforske norskekysten bak spakene på et småfly.

bottom of page